×

خبر فوری

هدف نابودی غزه است؛ چرا اسرائیل آتش بس با حماس را رد می‌کند؟

پایگاه تحلیلی خبری نشرفردا؛ به نظر می‌رسد اسرائیل از اعلام روز دوشنبه حماس مبنی بر موافقت با پیشنهاد آتش‌بس مصر _ قطر نادیده گرفته شده است. اما دولت اسرائیل به سرعت موضع خود را روشن کرد _ این پیشنهاد چیزی نبود که با آن موافقت کند، و برای شفاف‌تر شدن اوضاع، نیروهای نظامی آن کنترل سمت فلسطینی مرز مصر با غزه در رفح را به دست گرفتند.

برای بسیاری از تحلیلگران، پیام دولت اسرائیل روشن است: آتش بس دائمی وجود نخواهد داشت و جنگ ویرانگر در غزه ادامه خواهد داشت.

مایراو زونزین، تحلیلگر ارشد گروه بین المللی بحران (ICG) درباره اسرائیل _ فلسطین گفت: اسرائیل می خواهد حق ادامه عملیات در غزه را برای خود محفوظ نگه دارد.

وی افزود تا زمانی که اسرائیل از پایان دادن به جنگ برای همیشه خودداری کند، توافق غیرممکن به نظر می رسد.
او به الجزیره گفت: «اگر وارد یک توافق آتش‌بس شوید، [در نهایت] به آتش‌بس نیاز خواهید داشت».

بمباران رفح توسط اسرائیل هدف ظاهری انحلال گردان های حماس و به دست گرفتن کنترل گذرگاه غزه _ مصر است که اسرائیل حماس را متهم می کند که از آن برای قاچاق سلاح به منطقه محاصره شده استفاده می‌کند.

اما گروه‌های بشردوستانه به سرعت اشاره کرده اند که بسته شدن گذرگاه عواقب فاجعه باری برای بیش از یک میلیون فلسطینی ساکن رفح خواهد داشت که اکثریت آنها آواره شده‌اند.

همچنین امیدها برای حصول توافق بین اسرائیل و حماس را به خطر می اندازد که مصر، قطر و ایالات متحده روزها در تلاش برای میانجیگری با ویلیام برنز، رئیس سازمان اطلاعات مرکزی (سیا) بوده اند.

اسرائیل گفت که شرایط آتش بس حماس با پیشنهادات قبلی که دیده بود متفاوت است. اما تحلیلگران بر این باورند که موضوع گسترده‌تر این است که اسرائیل حاضر نیست با آتش بس دائمی موافقت کند، حتی پس از آزادی اسرای اسرائیلی توسط حماس.

دو روز گذشته ثابت کرد که اسرائیل واقعاً با حسن نیت مذاکره نمی‌کرد.

"عمر رحمان"، کارشناس اسرائیل و فلسطین در شورای امور جهانی خاورمیانه، یک اندیشکده در دوحه، قطر، گفت: لحظه ای که حماس با یک توافق موافقت کرد، اسرائیل مایل بود آن را با شروع حمله به رفح منفجر کند و هدف این است که غزه را در کل نابود کنیم.

🔶️ فروش برد؟

رفح آخرین پناهگاه فلسطینی‌هایی است که از حملات اسرائیل در مناطق شمالی و مرکزی این منطقه فرار می‌کنند. این حمله کاملاً در امان نبوده است، اما ارتش اسرائیل _ تا روز دوشنبه ۱۸ اردیبهشت ماه (۷ مه ۲۰۲۴) نیروهای زمینی را برای اشغال قلمرو آنجا اعزام نکرده بود.

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، پس از انجام عملیات زمینی در سراسر غزه، و در حالی که حماس همچنان عملیاتی است و ده‌ها اسیر اسرائیلی همچنان در بازداشت هستند، حمله خود را آغاز کرده است و هرچند هنوز مشخص نیست که نیروهای وی تا چه حد در رفح پیش خواهند رفت.

معمایی که نتانیاهو با آن مواجه است این است که او وعده پیروزی عمومی اسرائیل علیه حماس را داده است و بر اساس نظرسنجی که در ماه مارس توسط مؤسسه دموکراسی اسرائیل انجام شد، اکثریت زیادی از اسرائیلی‌های یهودی از تهاجم به رفح حمایت می‌کنند.

اما ایالات متحده علیرغم حمایت قاطع خود از اسرائیل در طول جنگ غزه، به صراحت اعلام کرده است که از تهاجم تمام عیار حمایت نخواهد کرد.

"هیو لوات"، کارشناس مسائل اسرائیل و فلسطین در شورای روابط خارجی اروپا (ECFR) گفت: کابینه جنگی اسرائیل ممکن است با ادامه حمله رفح و در ابتدا رد آتش بس، افکار عمومی را راضی کند.

او به رادیو بین‌المللی فرانسه گفت: «ممکن است پذیرش پیشنهادی که [از نظر افکار عمومی اسرائیل] مطابق با شرایط حماس است، برای دولت اسرائیل بسیار دشوار باشد». اسرائیل با رفتن به رفح می‌گوید... ما کریدور را تصرف کرده‌ایم، زیرساخت‌های تروریستی را ریشه کن کرده‌ایم و اکنون می‌توانیم آتش‌بس داشته باشیم.

🔷️ چسبیدن به قدرت

تحلیلگران بین‌المللی می‌گویند که حرفه سیاسی نتانیاهو به ادامه جنگ در غزه نیز بستگی دارد. آنها توضیح دادند که آتش بس دائمی می تواند به فروپاشی ائتلاف راست افراطی او منجر شود و باعث برگزاری انتخابات زودهنگام و برکناری او از قدرت شود.

"ایتامار بن گویر"، وزیر امنیت ملی راست افراطی اسرائیل، و بزالل اسموتریچ، وزیر دارایی، هر دو تهدید کرده‌اند که در صورت موافقت اسرائیل با یک توافق اسارت و آتش‌بس، ائتلاف نتانیاهو را ترک کرده و فرو می‌پاشند.

"خالد الگیندی"، تحلیلگر اسرائیل _ فلسطین برای مؤسسه خاورمیانه، معتقد است که پذیرش پیشنهاد آتش بس از سوی حماس، نتانیاهو را در موقعیت نامناسبی قرار می دهد، زیرا او دیگر نمی تواند ادعا کند که یک توافق معقول روی میز نیست.

نتانیاهو به ادامه و گسترش جنگ نیاز دارد تا بتواند در قدرت بماند. او شخصاً انگیزه ای ندارد.» او به الجزیره گفت.

لوات، از ECFR، افزود که حمله به رفح همچنین خطرات میان مدت و بلندمدتی برای نتانیاهو و اسرائیل به همراه دارد. او می ترسد که اگر اسرائیل به طور قابل توجهی حملات خود به رفح را تشدید کند، بدون اینکه به هدف اعلام شده خود یعنی «ریشه کن کردن حماس» نزدیک شود، اسرای باقی مانده اسرائیلی را از دست خواهد داد.

او به تلویزیون الجزیره گفت: «اگر اسرائیل به رفح برود و کشتار و خسارت وارد کند، به هدف راهبردی خود نزدیک‌تر نخواهد شد و من فکر می‌کنم که این امر در هفته‌ها و ماه‌های آینده برای نتانیاهو عوارض بیشتری ایجاد خواهد کرد».

در ماه مه، جو بایدن، رئیس‌جمهور ایالات متحده به نتانیاهو درباره حمله به رفح هشدار داد و گفت که چنین اقدامی «خط قرمز» خواهد بود.

لوات معتقد است که ایالات متحده باید نتانیاهو را به دلیل بی توجهی به تهدید بایدن مجازات کند.

وی افزود که ایالات متحده باید کمک های نظامی را متوقف کند و روشن کند که پیشنهاد آتش بس پذیرفته شده توسط حماس با پیشنهادی است که برنز رئیس سیا در میانجی‌گری آن کمک کرد.

به نظر می رسد که اسرائیل در حال دور زدن پیشنهاد آتش بسی است که ویل برنز روی آن کار کرده است.

لوات به الجزیره گفت: این اقدامی بزرگ علیه دیپلماسی ایالات متحده است و من فکر می کنم که ایالات متحده باید پای خود را زمین بگذارد.

این در مورد نجات نتانیاهو از دست خود و نجات اسرائیل از دست خود است.

ایالات متحده فروش هزاران سلاح دقیق به اسرائیل را به تعویق انداخته است، اما الگیندی تردید دارد که ایالات متحده فشار بیشتری برای جلوگیری از فاجعه در رفح اعمال کند.

او گفت که به نظر می رسد بایدن هنوز اشتباه استراتژیک اسرائیل در غزه یا مقیاس فاجعه ای را که او به وجود آورده درک نکرده است.

برخی از افراد در دولت بایدن به این نتیجه رسیده اند که اسرائیل مرتکب خطای استراتژیک شده است، اما آنها تصمیم گیرنده نیستند.

زون‌زین، از گروه بحران، اضافه کرد که مشخص نیست ایالات متحده تا کجا پیش خواهد رفت تا نتانیاهو را برای پذیرش آتش‌بس تحت فشار قرار دهد.

او گفت که به نظر می رسد ایالات متحده به میانجی ها تضمین های خصوصی داده است که هر گونه آتش بس در نهایت منجر به پایان دائمی جنگ خواهد شد.

او گفت: "ایالات متحده بسیار علاقه مند به توقف این تهاجم به رفح است و من فکر می کنم که توانایی متوقف کردن آن را دارد." فقط نمی‌خواهد به نظر برسد که به حماس کمک می‌کند، بنابراین وضعیت دشواری است.

پایان پیام%

 

 

روزنامه‌نگار: حمیدرضا عبدالمنافی

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.