×

خبر فوری

غزه، خاری در چشم اسرائیل یا رویای داشتن آن؟

به گزارش گروه بین‌الملل پایگاه تحلیلی خبری نشرفردا ؛ ارتش اسرائیل در حال تقویت مواضع خود در نوار غزه است، ظاهراً قبل از حمله تلگرافی طولانی به رفح و تیپ‌های حماس که می‌گوید در آنجا حضور دارند.

جمعیت رفح پس از آنکه صدها هزار خانواده ناامید که از بقیه مناطق غزه گریخته بودند، متورم شد و به دنبال پناهگاهی برای مقابله با حملات بی امان اسرائیل بودند.

این شهر جنوبی از حملات هوایی اسرائیل در امان نمانده است، زیرا اسرائیل هفته‌ها تهدید کرده است که از طریق زمین به آن حمله خواهد کرد و نگرانی‌های بین‌المللی را در مورد تأثیر احتمالی آن بر غیرنظامیان فلسطینی برانگیخته است.

به نظر می رسد که اسرائیل تحت فشار متحدانش در ایالات متحده و غرب و همچنین فشار همسایه خود مصر، اجازه ساخت اردوگاه آوارگان در خان یونس، در شمال رفح را داده است.

گزارش شده است که حدود ۴۰ هزار چادر توسط اسرائیل خریداری شده است در حالی که سایر چادرها با منشأ نامعلوم در خارج از خان یونس وجود دارند.

چگونگی اسکان ۱.۴ میلیون نفر در این چادرها همچنان نامشخص است، همانطور که جزئیات اعلامیه اسرائیل در روز چهارشنبه مبنی بر تعیین مناطق "امن تر" دیگر برای تخلیه شدگان مشخص نیست.

سرنوشت غزه فراتر از هرگونه حمله اسرائیل به رفح ناشناخته است.

چرا رفح؟

اعضای راست افراطی و ملی‌گرای افراطی کابینه بنیامین نتانیاهو، که او برای بقای دولت ائتلافی خود به آنها تکیه می‌کند، علناً در حمله زمینی به رفح سرمایه‌گذاری می‌کنند، و با عصبانیت به هر مفهومی که ممکن است رخ ندهد، واکنش نشان می‌دهند.

بنا به گزارش‌ها، بزالل اسموتریچ، وزیر دارایی و ایتامار بن گویر، وزیر امنیت ملی به نتانیاهو گفته اند که اقدام نکردن به حمله زمینی به رفح به این معنی است که او در ماموریت خود برای محافظت از اسرائیل شکست می خورد.

اما بنا به گزارش تایمز اسرائیل، که به نقل از یک مقام اسرائیلی که نامش فاش نشده است، گزارش داده است که دولت اسرائیل روز جمعه به مصر نیز گفته است که آخرین فرصت را به یک معامله احتمالی آزادی اسیر قبل از حمله می دهد.

بنی گانتز، یکی از اعضای کابینه جنگ که به عنوان شخصیتی معتدل‌تر دیده می‌شود و تنها پس از آغاز جنگ غزه وارد کابینه جنگ شد، روز یکشنبه گفت: «ورود به رفح در مبارزه طولانی با حماس مهم است.

بازگشت ربوده شدگان ما که توسط دولت ۷.۱۰  [نتانیاهو] رها شده‌اند، فوری است و اهمیت بسیار بیشتری دارد.» او افزود که توافقی برای بازگرداندن اسرا باید انجام شود تا زمانی که مستلزم پایان جنگ نباشد.

اسرائیل می‌گوید چهار تیپ از جنگجویان حماس و رهبران این گروه در رفح باقی مانده‌اند که توسط تعدادی از اسیرانی که در ۷ اکتبر از اسرائیل گرفته شده بودند، محافظت می‌شوند، که این حمله در مخالفت با نگرانی بین‌المللی را توجیه می‌کند.

اسرائیل قبلاً به دنبال مبارزه با شاخه مسلح حماس، گردان‌های قسام، در مکان‌های دیگر مانند بیمارستان الشفا در شهر غزه بوده و آنها را «پاک‌سازی» اعلام کرده است.

هفته‌ها بعد، سربازان و تانک‌های اسرائیلی به همان مکان‌ها بازمی‌گشتند و غیرنظامیان بیشتری را کشتند و با «پاکسازی مجدد» مناطق توسط ارتش، تعداد بیشتری را ویران کردند.

نتانیاهو در حال رسیدن به یک تقاطع سیاسی استراتژیک است که در آن بلوک میانه‌رو در دولت اضطراری _ به رهبری گانتز _ برای معامله گروگان‌ها فشار می‌آورد در حالی که بخش راست افراطی به رهبری اسموتریچ و بن‌گویر نشان می‌دهد که توافقی که از اسرائیل جلوگیری می‌کند. ایال لوری پاردس از موسسه خاورمیانه گفت که شروع عملیات در رفح برای آنها قابل قبول نیست.

لوری-پاردس ادامه داد، با قضاوت بر اساس گذشته نتانیاهو، او به هر قیمتی حفظ ائتلاف خود را که اکثریت اندکی از کنست با ۶۴ کرسی از ۱۲۰ کرسی دارد، در اولویت قرار خواهد داد.

محاسبات او ساده است: او وابستگی کامل سیاسی به اسموتریچ و بن گویر برای هر ائتلاف آتی دارد، پس از اینکه اکثر جناح های دیگر سیاست اسرائیل را به دلیل محاکمه فساد در حال انجامش از خود دور کرد.

اسموتریچ و بن گویر از وابستگی سیاسی نتانیاهو به خود بسیار آگاه هستند و از آن برای به دست آوردن نفوذ زیادی بر سیاست دولت استفاده می‌کنند، حتی اگر بخشی از کابینه جنگ نباشند.

🔶️ جاه طلبی‌های شهرک‌نشین

از زمانی که اسرائیل ۲۱ شهرک و ۹۰۰۰ شهرک نشین خود را در سال ۲۰۰۵ از غزه خارج کرد، مرزهای منطقه محصور همچنان پابرجاست در حالی که فلسطینیان در کرانه باختری اشغالی توسط شهرک‌هایی که بر اساس قوانین بین‌المللی غیرقانونی هستند، تقسیم شده و از یکدیگر جدا شده‌اند و شهرک نشینان آن شهرک‌های فلسطینی را با خشونت مورد حمله قرار می‌دهند.

بسیاری از شهرک نشینان اسرائیلی مناقشه کنونی را فرصتی برای برگرداندن خروج از غزه می دانند، اما میزان تأثیر آنها بر تصمیم گیری مشخص نیست.

وی افزود: «دهه‌ها سال است که یک جنبش اسرائیلی برای استقرار در غزه وجود داشته است، بنابراین این ایده اصلاً جدید نیست. HA Hellyer، دانشیار ارشد موسسه Royal United Services مستقر در لندن برای مطالعات دفاعی و امنیتی، گفت: آنچه جدید است، قابل قبول بودن این مفهوم است.

چندین سازمان اسرائیلی از بازگشت شهرک نشینان اسرائیلی به غزه حمایت می کنند، مانند ناچالا، گروهی که کنفرانسی را در ماه ژانویه سازماندهی کرد و خواستار شهرک سازی در غزه شد و وزیران دولت اسرائیل و نمایندگان پارلمان در آن حضور داشتند.

مدیر ناچالا و یکی از چهره های برجسته جنبش، شهرک نشین ۷۸ ساله دانیلا وایس، می گوید که بیش از ۵۰۰ خانواده در حال حاضر "برای اسکان غزه ثبت نام کرده‌اند".

وی همچنین اظهار داشت که هیچ فلسطینی پس از شهرک سازی در این منطقه باقی نخواهد ماند.

در حالی که برداشتن کل غزه ممکن است گامی بیش از حد باشد، برخی از تحلیلگران می گویند اسرائیل یا جنبش شهرک نشینان آن ممکن است به دو نیم کردن غزه و گرفتن شمال آن توجه داشته باشند و کل جمعیت فلسطین را در فضای کمتری نسبت به زمانی که غزه در اختیار داشتند جمع کنند. سازمان‌های بین‌المللی از جمله عفو بین‌الملل آن را «بزرگ‌ترین زندان روباز جهان» می‌نامند.

این ایده همچنین چندین بار توسط ویس پیشنهاد شده است، آخرین مورد در ویدئویی که توسط Middle East Eye در ماه فوریه فیلمبرداری شده است.

در این ویدئو، وایس برنامه‌های شهرک‌نشینان برای لشکرکشی به شمال غزه را ترسیم می‌کند، در حالی که سربازان اسرائیلی به آن‌ها نگاه می‌کنند، همان‌طور که به حمله شهرک‌نشین‌ها به مردم، سوزاندن اموال و تجاوز به سرزمین‌های فلسطینی در کرانه باختری اشغالی ادامه می‌دهند.

هلیر گفت: «استقرار درست در شمال غزه باعث می‌شود که چنین شهرک‌هایی در مقایسه با سایر بخش‌های غزه از نظر استراتژیک قابل دفاع‌تر باشند».

«این تصور جدی است. ما در حال حاضر یک دولت اسرائیلی داریم که به ویژه گروگان عناصر راست افراطی است تا در قدرت بماند، و ما مخالفی نداریم که به اندازه کافی مقاومت کند تا اطمینان حاصل شود که چنین اتفاقی رخ نخواهد داد.»

در ماه مارس، زویکا فوگل، رئیس کمیته امنیت ملی کنست، به شبکه تلویزیونی عمومی اسرائیل، کان، گفت که «اسرائیل باید زمانی که یهودیان در سراسر نوار غزه ساکن شوند، به جنگ پایان دهد».

بخش اعظم شمال غزه در ماه‌های ابتدایی جنگ ویران شد و اکنون در ویرانه‌ای قرار دارد و توسط کریدوری که ارتش اسرائیل ایجاد کرده و کریدور نتزاریم نامیده می‌شود، از جنوب غزه جدا شده است.

ارتش اسرائیل هفته گذشته، ظاهراً برای آماده شدن برای عملیات های آینده، تیپ نهال را که در کریدور نتزاریم در حال عملیات بود، با دو تیپ ذخیره جایگزین کرد.

پایان پیام%

روزنامه‌نگار: حمیدرضا عبدالمنافی

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.