- پنجشنبه، 09 فروردین 1403 - 00:28
- کدخبر: 1182
- -
سایز متن /
به گزارش خبرنگار پایگاه تحلیلی خبری نشر فردا _ حمیدرضا عبدالمنافی ؛ بزالل اسموتریچ ، وزیر دارایی و شخصیت راست افراطی اسرائیل در اعلامیه ۳ فروردین ۱۴۰۳ (۲۲ مارس ۲۰۲۴)، مبنی بر تصرف ۸۰۰ هکتار زمین در کرانه باختری اشغالی، واقعاً ما را شگفتزده نکرد.
اسرائیل حداقل ۱۵ سال است که دره اردن را به طور کامل کنترل کرده است. تنها کاری که اسرائیل باید انجام می داد این بود که آن را اعلام کند.
دره اردن نواری از زمینهای کشاورزی بسیار حاصلخیز است که ۷۰ کیلومتر در امتداد مرز با اردن امتداد دارد. این مکان که جمعیت کمی دارد، شامل بسیاری از مناطق باز و توسعه نیافته است که آن را به ذخیره ای ارزشمند برای توسعه آینده در کرانه باختری تبدیل میکند.
به گفته سازمان غیردولتی حقوق بشر اسرائیل B'Tselem، نزدیک به ۹۰ درصد از منطقه دره اردن در منطقه C کرانه باختری قرار دارد که پس از توافق اسلو ۲ در سال ۱۹۹۵ تحت کنترل امنیتی و اداری انحصاری اسرائیل باقی ماند.
تصمیم برای تصرف بخشی از این سرزمین نشان میدهد که دولت بنیامین نتانیاهو به رغم محکومیتهای بینالمللی قصد دارد به شهرک سازی ادامه دهد.
در حالی که برخی یهودیان در سرزمینهای اشغالی و در سراسر جهان به دنبال انکار حق خود در یهودیه و سامره و ... هستند ، نتانیاهو آنها را به سختی و از نظر استراتژیک شهرکسازی در سراسر فلسطین تشویق میکند.
منطقه تصرف شده توسط اسرائیل در کرانه باختری شامل ۸۰۰۰ دونم (۸۰۰ هکتار) است که بین سه شهرک اسرائیلی در کرانه باختری اشغالی "ماسوعا، معالعفریم و یافیت" واقع شده است.
چند هفته پیش از آن، در ۳۰ بهمن ۱۴۰۲ (۲۹ فوریه ۲۰۲۴)، اسرائیل ۳۰۰ هکتار دیگر را در منطقه شهرکی یهودینشین "معاله ادومیم" در کرانه باختری اشغالی را تصرف کرد.
بر اساس گزارش سازمان ضد شهرکسازی اسرائیلی "صلح اکنون"، همه این مناطق بزرگترین تصرف زمین در خاک فلسطین از زمان توافقنامه "صلح اسلو" است که در سال ۱۹۹۳ به امضا رسید.
اکنون که اسرائیل اعلام کرده است بخشهایی از دره اردن متعلق به خود است، فلسطینیها دیگر نمیتوانند از این سرزمینها استفاده کنند.
یوناتان میزراچی، یکی از مدیران شعبه "نظارت بر شهرکسازی" Peace Now میگوید: ما فکر میکنیم که این امر توسعه شهرکهای اسرائیلی را تشویق میکند.
شهرکهای اسرائیلی که در سرزمینهای فلسطینی اشغال شده از زمان جنگ اعراب و اسرائیل در سال ۱۹۶۷ از جمله بیتالمقدس شرقی ایجاد شدهاند، بر اساس قوانین بینالمللی غیرقانونی هستند.
شورای امنیت سازمان ملل متحد ، در ۲۳ دسامبر ۲۰۱۶، قطعنامه ۲۳۳۴ را تصویب کرد که به اسرائیل دستور داد؛ 《فورا و به طور کامل تمام فعالیتهای شهرکسازی در سرزمینهای اشغالی فلسطین، از جمله قدس شرقی را متوقف کند》 و تاکید کرد که 《 هیچ تغییری در مرزهای این کشور به رسمیت نمی شناسد.》 ۴ ژوئن ۱۹۶۷، از جمله در مورد اورشلیم، غیر از مواردی که طرفین از طریق مذاکره با آنها موافقت کردند.
⭕نبردی که از قبل شکست خورده است
با این حال، این امر مانع از آن نشد که دولت یهودی به تصرف سرزمینهای فلسطینی با اعلام آن به عنوان اراضی دولت اسرائیل ادامه دهد.
در سالهای اخیر، وزارت مسکن اسرائیل حتی برنامههای یارانهای برای مالکیت خانه برای مبارزه با بحران مسکن ایجاد کرده و یک سیستم قرعهکشی را برای تشویق اسرائیلیها به مهاجرت به شهرکهای کرانه باختری اجرا کرده است. اعلام اراضی به عنوان زمین دولتی، اجاره یا خرید زمین های مورد نظر را برای ساکنان آسان می کند.
گروههای حقوق بشر میگویند عملاً برای فلسطینیها غیرممکن است که این بیانیه را به چالش بکشند؛ به این صورت که نوعی بوروکراسی وجود دارد که به موجب آن اگر مالک زمین هستید، میتوانید ظرف ۴۵ روز [ پس از اعلام زمینهای دولتی] اعتراض کنید. اما این امر بالفعل رسمی است.
{ تا سال ۱۹۶۷، دره اردن تحت مدیریت اردن بود. پس از جنگ شش روزه، اسرائیل دستوری نظامی صادر کرد که به ثبت زمین در سراسر کرانه باختری پایان داد، به این معنی که خانوادههای فلسطینی اغلب فاقد اسنادی هستند که مالکیت زمین را اثبات میکند. علاوه بر این، مقامات اسرائیلی ارزش قانونی برای رسیدهای مالیاتی قائل نیستند، که تنها ابزار دیگر برای اثبات مالکیت زمین است. }
اعلام اراضی دولتی در سرزمینهای اشغالی در سال ۱۹۹۲ در زمان "اسحاق رابین نخست وزیر سابق اسرائیل"، متوقف شد.
اما دو سال پس از اولین انتخاب بنیامین نتانیاهو به عنوان رئیس دولت، در سال ۱۹۹۶، این رویه دوباره در دستور کار قرار گرفت. بر اساس گزارش صلح نو، از آن زمان تاکنون، تقریباً ۴۰۰۰۰ دونم (تقریباً ۴۰۰۰ هکتار) توسط اسرائیل به عنوان اراضی دولتی تعیین شده است.
ممکن است سال ها طول بکشد تا [زمین] مورد استفاده قرار گیرد. سپس، ناگهان، ممکن است یک پاسگاه جدید، یک مستعمره جدید در این مناطق ساخته شود.
کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد در سال ۲۰۲۳ میلادی، دریافت که در مجموع ۷۰۰۰۰۰ شهرکنشین اسرائیلی به طور غیرقانونی در کرانه باختری اشغالی زندگی میکنند.
الحاقی که روز جمعه توسط بزالل اسموتریچ اعلام شد میتواند سفر فلسطینیها به کرانه باختری را دشوارتر کند، زیرا محدودیتهای کنونی در حرکت و پستهای بازرسی نظامی متعدد اسرائیل بسیار پیچیدهتر شده است.
با دوست فلسطینی به نام "حمزه زبیدات" در شبکه X گفتگو انجام شد، که به خبرنگار نشر فردا گفت: 《من در رام الله زندگی میکنم. اگر تصمیم بگیرم برای افطار به در دره اردن بروم، سه یا چهار ساعت طول میکشد تا به آنجا برسم. وقت ندارم بعد از کار به آنجا بروم و عصر چهار ساعت دیگر به خانه بروم.》
بخشی از منطقه تصرف شده توسط اسرائیل در نزدیکی شرق اورشلیم واقع شده است و فلسطینیها امیدوارند که به قلب کشور مستقل آینده آنها تبدیل شود. از زمان امضای توافقنامه اسلو، پیشرفت کمی در جهت ایجاد چنین کشوری صورت گرفته است. کارشناسان شورای امنیت سازمان ملل متحد، میگویند که گسترش شهرکهای اسرائیلی در سرزمین فلسطین مانع بزرگی بر سر راه حل دو کشوری است.
ماه گذشته، کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل، "ولکر ترک"، گزارشی منتشر کرد که نشان میداد ۲۴۳۰۰ واحد مسکونی بین نوامبر ۲۰۲۲ تا اکتبر ۲۰۲۳ در شهرکهای موجود اسرائیلی در کرانه باختری ساخته شده است. این بالاترین رقم ثبت شده از زمان آغاز سرشماری سازمان ملل در سال ۲۰۱۷ است.
⭕ دره جردن، یک گلخانه طبیعی
حمزه زبیدات در ادامه گفتگو میگوید : «دره اردن، محل دو تا از بزرگترین حوضچههای آب آشامیدنی در کرانه باختری است که برای فلسطینیان بسیار مهم میباشد. قرار است این منطقه یکی از بزرگترین مناطق کشور فلسطین باشد که حاصلخیز آن بسیار زیاد است. زمین ها و منابع بسیار.» رئیس مرکز توسعه معان یادآوری میکند که کارشناسان آن را یک «گلخانه طبیعی» میدانند.
حمزه تأکید میکند که در قرنهای اخیر بیشتر این زمین، گلهداری باز برای بادیهنشینان فلسطینی یا روستاییان صاحب گوسفند، شتر، گاو، بز و غیره بوده است. سایر فلسطینیها نیز در آنجا لیمو، پرتقال و انواع دیگر میوهها را پرورش دادند. اما اکنون به عنوان زمین دولتی اسرائیل تعیین شده است و اسرائیلیها شروع به آسفالت کردن جادهها و کاشت درختان خرما کردهاند.
حمزه زبیدات خاطرنشان میکند که خرما به معروفترین محصول در دره اردن تبدیل شده است. گسترش کشاورزی در این منطقه قابل توجه است. اکنون که نخلهای خرما شش یا هفت ساله شدهاند، شهرکنشینان از این سرزمین صدها هزار مثقال میسازند [یک مثقال اسرائیل با ۲۵'۰ سنت یورو مبادله می شود].
وی تأکید میکند: در مزارع، کارگران اکثراً فلسطینی هستند، اما مالکان، شهرکنشینان هستند و اگرچه بیشتر منطقه خالی از سکنه است، مصادره زمینهای بیشتر به معنای «کمتر بادیهنشینها، حیوانات کمتر، مزارع کمتر فلسطینی و تضعیف اقتصاد مستقل فلسطینی» است.
گزارشی که ماه گذشته توسط کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل منتشر شد، به افزایش چشمگیر شدت، شدت و نظم خشونتهای شهرکنشینان اسرائیلی و دولت علیه فلسطینیها در کرانه باختری اشغالی از جمله در قدس شرقی اشاره میکند. به ویژه از ۷ اکتبر ۲۰۲۳ [تاریخ حمله حماس به خاک اسرائیل، یادداشت خبرنگار].
از زمان آغاز جنگ اسرائیل و مردم فلسطین در سال ۲۰۰۷ مجموعا ۱۲۲۲ فلسطینی از ۱۹ جامعه گله داری در نتیجه مستقیم خشونت شهرک نشینان آواره شدهاند. کرانه باختری همچنین از زمان آغاز جنگ در غزه، صحنه حملات مکرر اسرائیلیها علیه فلسطینیها بوده است.
شهرکنشینان سرزمینهای اشغالی بر این باورند که باید اسرائیل را گسترش دهند و از آنچه که «سرزمین موعود» یا «سرزمین پدرسالاران جهان _ یهود» مینامند، در برابر فلسطینیان محافظت کنند. آنها معتقدند که هر حل و فصل جدید امنیت بیشتری را برای منطقه به ارمغان میآورد و این فلسفه اصلی آنهاست.
بزالل اسموتریچ، رئیس حزب صهیونیستی مذهبی (HaTzionout HaDatit)، خود یک شهرک نشین و رئیس اداره مدنی اسرائیل در سرزمین های فلسطینی است که مسئول مدیریت سرزمین های کرانه باختری است.
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر در فوریه ۲۰۲۳ پس از یک نبرد سیاسی طولانی در ائتلاف خود، اختیارات گستردهای را در مورد برنامه ریزی و تصویب ساخت و ساز در کرانه باختری اشغالی و همچنین در مورد مسائل مربوط به تخصیص زمین به بزالل اسموتریچ پیشنهاد کرد.
جدیدترین تصرف زمین «پیامی به ایالات متحده است که بگوید، «خوب، شما نمیخواهید ما به رفح [در جنوب نوار غزه، یادداشت خبرنگار] حمله کنیم؟ پس نکن. درباره کاری که ما در کرانه باختری انجام می دهیم چیزی بگو.
بزالل اسموتریچ در همان روزی که آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا وارد اسرائیل شد تا با بنیامین نتانیاهو درباره شرایط آتش بس در نوار غزه گفتگو کند، از تصرف ۸۰۰ هکتار زمین خبر داد.
در ۲۴ اسفند ۱۴۰۲، واشنگتن تحریمهایی را علیه شهرک نشینان اسرائیلی در کرانه باختری اعلام کرد و آنها را به "تضعیف ثبات" در سرزمین فلسطین متهم کرد.
اعلامیه وزیر افراطی ناسیونالیست یهودی برای جهان و برای رای دهندگان اسرائیلی یک پیام بزرگ دارد که همه ببینید، رژیم صهیونیستی در حال گسترش شهرکهای خود در دره اردن هستیم و نمیخواهیم هیچ گونه کنترلی بر مرز [با اردن] به فلسطینیان بدهیم.
وزارت خارجه فلسطین نیز به نوبه خود، اعلامیه بزالل اسموتریچ را «ادامه نابودی و آوارگی مردم [فلسطینی] از سرزمین خود خواند».
طی جنگ جاری در غزه، هر اتفاقی بیفتد، مهم این است که مردم بدانند که فلسطینیها در منطقه نیز در حال محاصره هستند که این به نفع شهرکنشینان یهودی است.
پایان پیام%
روزنامهنگار: حمیدرضا عبدالمنافی